Blog

Év Kiváló Magyar Méze verseny 2018

Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg Gyulán az Év Kiváló Magyar Méze versenyt.
A versenyre az ország minden részéről nevezték különböző mézeiket a méhészek. Összesen 296 mézet 115 méhészetből.

Ez jóval kevesebb, mint az előző években. Ennek oka az egyre változó időjárás, és a nagyarányú méhpusztulás. Ettől függetlenül a mezőny évről évre egyre erősebb, így a zsűri elég szigorú, amikor a mézeket véleményezi.

A méhész 3 db 0,5 kg-os mézet küld a versenyre szánt fajtái közül.
Ezek közül egyet laboratóriumban, egyet a szakmai zsűri vizsgál. A harmadik, a kiállításra kerül.

Nevezési kategóriák az alábbiak voltak:

 • Akácméz
 • Vegyes virágméz
 • Napraforgóméz
 • Repceméz
 • Hársméz
 • Fajtaméz I. kategória (selyemfű, édesharmat)
 • Fajtaméz II. kategória (egyéb fajtamézek)
 • Különleges mézek

Értékelés menete:

Első körben a beküldött minták közül egyet akkreditált független laboratóriumba küldenek, ahol megvizsgálják a méz víztartalmát, tisztaságát.

Második körben a Szakmai zsűri érzékszervi vizsgálatoknak veti alá a beküldött minták közül az egyiket, az alábbiak szerint:

 • Tisztaság
 • Szín
 • Illat
 • Íz
 • Csomagolás
 • Összbenyomás

Végül a Csúcs Zsűri értékeli a mézet, aki a Verseny igazgató által küldött, szakmai zsűri által kiválasztott minták bírálatával foglalkozik. Meghatározza a kategória győztes mézeket és az ÉV KIVÁLÓ MAGYAR MÉZ címet Ő ítéli oda.

Nagyon büszkék vagyunk a méhecskéinkre, hiszen Akácmézünk a top 40-be került, ezzel elnyerte az arany minősítést.
Bálványfa mézünk megkapta az ezüst minősítést, ami idén nem sok méznek adatott meg!

 

Remek visszajelzés ez az egész éves szorgos munkánkra.

Elismerés a bölcs és merész méhésznek, aki most újabb célokat tűzött ki a csapat elé, hatalmas öröm a méhész akaratos kis segédjének, de legfőképpen visszaigazolás a fáradhatatlan lányoknak, akik megállás nélkül dolgoznak a méhlegelőn és gyűjtik ezt a csoda finom mézet, ami megállja a helyét egy ilyen nívós versenyen.
Ha lehetne, most úgy megölelgetném mindet 🙂

Mézes Reggeli

Nagy megtiszteltetés érte a Berkenye méhészetet, amikor felkértek bennünket, hogy a Sárisápi Általános Iskola tanulóit vendégeljük meg egy kis mézes reggelire.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium idén, 2018. november 16-án rendezte meg az Európai Mézes Reggeli programot.

Magyarország első alkalommal 2014. november 21-én csatlakozott az Európai Mézes Reggeli programhoz, ekkor az Ország teljes területén összesen 67 iskola csatlakozott a kezdeményezéshez. 2016-ban már 500 helyszínen, közel 100.000 gyerek részvételével tartottak Mézes Reggelit, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.

A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Figyelemfelhívás a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra, mivel a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak.

Továbbá fontos annak hangsúlyozása, hogy a méhek munkája jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez és a biológiai környezet változatosságához. (OMME honlap)

A reggeli ideje alatt amellett, hogy a gyerkőcök megkóstolhatták méhecskéink által gyűjtött különféle mézeket, egy kis ismeretterjesztő előadást is meghallgathattak a méhek és a méhész kapcsolatáról, a méz gyűjtésről, készítésről. Nagy sikert aratott, a méhész kalap felpróbálása, érdeklődve forgatták kezükben a méhészeti eszközöket, a kereteket, és kipróbálhatták a füstölőt is.

A kezdeti bátortalanság hamar elmúlt, minden mézes-vajas kenyér elfogyott, és az előadáson is szép számmal jöttek a kérdések.

Bízunk benne, hogy az általános iskola tanulói és tanárai is olyan jó élményekkel tértek ma haza, ahogyan mi.

Mindent a zárszalagról és a mézes üvegről

Aki már vásárolt tőlünk mézet, az találkozhatott az üvegekre ragasztott, úgynevezett zárszalaggal, illetve a Magyarországot ábrázoló termelői üveggel.

Most összefoglaljuk, mit is lehet róla tudni.

A zárszalag információi:

Országos Magyar Méhészet Által (OMME) ellenőrzött. Mit jelent ez?
Azt, hogy a Berkenye méhészet bejelentett OMME méhészet. Az Egyesület egész évben, bármikor szúrópróba szerűen mintavétellel ellenőrizheti a zárszalaggal ellátott mézek megfelelőségét.
A méhészetből mintavételezésre elszállított mézeket uniós akkreditált mézlaboratóriumban vizsgálják meg. Az eredményről levélben értesítik a méhészt.

Azonosítószám
A címkén található egy szám, ez a méhész egyedi hatjegyű kaptár azonosítószáma. Minden, OMME tagsággal rendelkező méhész kap egy ilyen hatjegyű azonosító számot.
Ez miről biztosítja a kedves vásárlót? Hogy az adott zárszalagot csak az arra jogosult méhész használhatja.

MM, avagy Magyar méz.
Azokba az üvegekbe, amelyek zárszalaggal vannak ellátva, kizárólag 100%-ban nektár eredetű méz kerülhet. Ezért mi, a méz kiszerelői vállalunk garanciát!
Ezt a vállalásunkat az OMME rendszeresen ellenőrzi is.

Hologram  

A zárszalagon található hologramos egyesületi embléma garantálja, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által kibocsátott zárszalag került az üvegre. A hologram biztosítja a zárszalag hamisíthatatlanságát.

 

Magyar Termelői Mézes üvegek

Mézes üvegeket, melyek OMME emblémával ellátottak 730ml-es, 1000 g méz kiszerelésére alkalmas és 380 ml-es 500g-os változatban kaphatók.

Az üvegen látható méhsejtekből kirajzolódó Magyarország, középen az OMME emblémával arra utal, hogy az üvegben található mézet magyar méhész termelte szorgos méhecskéivel, kizárólag a Kárpát-medencében található növények nektárjából.

(Az OMME az állategészségügyi hatósági előírásokat figyelembe véve kialakított egy nyomon követési rendszert, mely biztosítja az Egyesületet arról, hogy a magyar méhész és méhecskéi vándorlási útvonalát pontosan le tudják ellenőrizni, így a vásárlót is biztosítani lehet arról, hogy a méhek Magyarország területén belülről gyűjtötték a méznek valót.)

Az 1879-es év az OMME alapításának dátumára utal.
Azóta látja el az Egyesület a méhészek érdekképviseletét, oktatja és tájékoztatja a honfitársakat a méz fogyasztásának jóságáról, előnyeiről.

Központban egy szorgos, dolgos méhecske található.

 

A mézes címkén szereplő adatok egyértelműek.